Παρουσιάσεις και Επαναληπτικά μαθημάτων (Γ΄ και Δ΄):

17 Φεβρουαρίου 2012

Επανάληψη 4ης ενότητας «Τα φυτά»


Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, το κλειδί της ζωής στη Γη. Χωρίς αυτά, οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί θα εξαφανίζονταν. Τα συναντάμε σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη: από το μικροσκοπικό φυτοπλαγκτόν των θαλασσών ως τα πανύψηλα δέντρα των δασών. Τα φυτά, στην εξελικτική τους πορεία, τελειοποίησαν τους πολύπλοκους μηχανισμούς και τις λειτουργίες που απαιτούνται για την παραγωγή της τροφής τους, την προστασία και την αναπαραγωγή τους, όπως και την προσαρμογή τους στο φυσικό περιβάλλον.
Όλα τα φυτά μαζί αποτελούν τη χλωρίδα.

Τι είναι η χλωρίδα;

Το φυτικό περιβάλλον δηλαδή το σύνολο των φυτών μιας χώρας αποτελεί την χλωρίδα της. Η ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη φυτών.
Για να παρατηρούμε πιο εύκολα τα φυτά τα χωρίζουμε σε κατηγορίες:
Ανάλογα με το αν διατηρούν το φύλλωμά τους:
 Φυλλοβόλα

 Έτσι ονομάζονται τα φυτά εκείνα που ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και τα ξαναβγάζουν μόλις περάσει ο  χειμώνας, στις αρχές τις άνοιξης. Φυλλοβόλα δέντρα είναι το πλατάνι, η αμυγδαλιά, βελανιδιά, μηλιά, πλάτανος κ.ά.

Αειθαλή

 Η δεύτερη κατηγορία πολυετών φυτών- δέντρων είναι τα λεγόμενα αειθαλή δέντρα. Έτσι ονομάζονται τα φυτά που κρατούν το φύλλωμα στα κλαδιά τους όλο το χρόνο. Τα αειθαλή φυτά ρίχνουν και αυτά τα φύλλα τους γιατί πρέπει να αλλάζουν φύλλωμα, όμως αυτό δεν μπορούμε εύκολα να το καταλάβουμε γιατί τα φύλλα τους δεν πέφτουν όλα μαζί και γιατί στη θέση αυτών που έπεσαν, φυτρώνουν πολύ γρήγορα καινούρια φύλλα. Αειθαλή δέντρα είναι το κυπαρίσσι, το πεύκο, ελιά, έλατο κ.ά.
Ανάλογα με το που ζουν και τι προσφέρουν:
Φυτά του δάσους: είναι κυρίως δέντρα ή θάμνοι, ζουν μακριά από τον άνθρωπο χωρίς να χρειάζονται τη βοήθειά του για να αναπτυχθούν.  Φυτρώνουν μόνα τους πολλά μαζί σε μια περιοχή και σχηματίζουν το δάσος (έλατο, πεύκο, οξιά)
Οπωροφόρα: είναι τα δένδρα που καλλιεργούμε γιατί μας δίνουν φρούτα (οπώρες). Χρειάζονται την ανθρώπινη φροντίδα (κερασιά, αχλαδιά, μηλιά)
Καλλιέργειες: είναι τα φυτά που σπέρνει και φροντίζει ο άνθρωπος για να τραφεί. Τα συναντάμε σε αγρούς και περιβόλια. (στάχυα, ντοματιές, φασολιές)
Καλλωπιστικά ή διακοσμητικά: είναι τα φυτά που ο σκοπός τους είναι να ομορφαίνουν (καλλωπίζουν) το περιβάλλον. Χρειάζονται πολύ περιποίηση και τα συναντάμε σε γλάστρες, σε εσωτερικούς χώρους, κήπους και αυλές σπιτιών. (τριανταφυλλιά, γαρδένια, γαριφαλιά)
Ανάλογα με το χρόνο ζωής τους:
Μονοετή: είναι τα φυτά που ζουν μόνο ένα χρόνο και μετά ξεραίνονται. Συνήθως είναι μικρά φυτά και καλλιεργούνται για τους καρπούς τους (σιτάρι, ντομάτα, πατάτα)
Πολυετή: είναι φυτά (κυρίως δέντρα και θάμνοι) που ζουν πολλά χρόνια. (κληματαριά, πλάτανος, ελιά)
Ανάλογα με το είδος βλαστού:
Δέντρα 
Τα δέντρα είναι η κατηγορία των φυτών που ζουν πολλά χρόνια. Ένα δέντρο μπορεί να ζει εκατοντάδες χρόνια. Μπορεί δηλαδή ένα δέντρο να είναι πιο μεγάλο και από τον προ-προ παππού μας... Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των δέντρων είναι το μεγάλο μέγεθός τους. Πολλά δέντρα ξεπερνούν σε ύψος μια τριώροφη πολυκατοικία. Τα δέντρα έχουν, τέλος, πολύ σκληρό και μεγάλο βλαστό, τον κορμό που πολλές φορές είναι τόσο χοντρός που χρειάζεται η βοήθεια από πολλά παιδιά για να τον αγκαλιάσουν. Μερικά δέντρα είναι η ελιά, η αμυγδαλιά και το πεύκο. 
                                       Θάμνοι
 
Η ηλικία των θάμνων βρίσκεται κάπου στη μέση από τις πόες και από τα δέντρα που θα δούμε παρακάτω. Δηλαδή ένας θάμνος μπορεί να ζήσει παραπάνω από όσο ζουν οι πόες αλλά όχι τόσο πολύ όσο ζουν τα δέντρα. Το μέγεθός του βρίσκεται και αυτό στη μέση από τις δύο άλλες κατηγορίες φυτών. Είναι δηλαδή πιο ψηλός από μια πόα (που είναι πολύ χαμηλή) αλλά και πιο κοντός από ένα δέντρο (που είναι ίσως πιο ψηλό από το σχολείο σου). Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του θάμνου είναι πως ο βλαστός του είναι αρκετά σκληρός και κοντός αλλά όχι πολύ χοντρός. Στην κατηγορία των θάμνων ανήκουν το αμπέλι, το θυμάρι και η πικροδάφνη.
                                       Πόες 
Η κατηγορία αυτή περιέχει τα φυτά που ζουν λιγότερο από όλα τα υπόλοιπα. Γενικά οι πόες έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Οι περισσότερες πόες είναι φυτά που ζουν έναν χρόνο ή και λιγότερο αλλά σπάνια περισσότερο. Οι πόες έχουν πολύ μικρό μέγεθος. Σε κάποιες περιπτώσεις αν δεν προσέξουμε, μπορούμε ακόμα και να τις πατήσουμε. Τέλος πρέπει να πούμε πως οι πόες έχουν πολύ μικρό κα μαλακό βλαστό (κοτσάνι) κι έτσι μπορεί πολύ εύκολα να κοπεί. Στις πόες εντάσσονται οι παπαρούνες, ο κρίνος και το χαμομήλι.
 Τα φυτά για να μεγαλώσουν χρειάζονται υγρασία, κανονική θερμοκρασία, αέρα, χώμα και φως. Όμως το χειμώνα η θερμοκρασία αλλάζει, έτσι τα φυτά που δεν αντέχουν στο κρύο, ρίχνουν τα φύλλα τους και πέφτουν σε χειμερία ανάπαυλα. Αυτά είναι τα φυλλοβόλα φυτά.

Χρήση των φυτών στην καθημερινότητα
Τα φυτά έχουν πολλές χρήσεις στην καθημερινότητά μας... Άλλες τις αναγνωρίζουμε και άλλες μας είναι άγνωστες ή αδιάφορες. Άλλες πάλι τις γνωρίζουμε αλλά τις θεωρούμε τόσο δεδομένες, ώστε δεν τους δίνουμε καμία σημασία! Μερικές από τις χρήσεις της χλωρίδας της γης είναι:

1)Η χρήση των φυτών ως φαγητό π.χ. όσπρια, άγρια χόρτα κ.α. αλλά και ως συμπλήρωμα στα φαγητά για νοστιμιά π.χ. μαϊντανός (που ανήκει στις πόες)

2)Η χρήση τους ως καλλωπιστικά (δηλαδή για ομορφιά)
3)Η χρήση τους για την παρασκευή αρωμάτων , φαρμάκων ή και ρούχων.

4) Η χρήση των φυτών για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και την απελευθέρωση οξυγόνου που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης.

5)Βασική είναι η χρήση των φυτών η συγκράτηση νερού αλλά και η συγκράτηση του εδάφους με τις ρίζες τους.
6)Τα φυτά όμως έχουν χρήση και καθώς τα καταστρέφουμε... Δηλαδή με τη χρήση μερών του φυτού μπορούν να κατασκευαστούν χρήσιμα αντικείμενα όπως χαρτί (από κορμούς δέντρων) ή έπιπλα και τέλος

7)Η χρήση των φυτών για καύσιμη ύλη.
                                                                                                                                                                            Η.Η.
Ας δούμε τώρα ένα video που θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τη χλωρίδα του πλανήτη μας :



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό!

Όχι στη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό! on PhotoPeach

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων!

Η κυρά Διατροφή... και οι πυραμίδες υγιεινής διατροφής και αθλητικών δραστηριοτήτων! on PhotoPeach

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς!

Τα απίθανα... τριτάκια στο φούρνο της γειτονιάς! on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια στο Δισπηλιό !

Τα απίθανα τριτάκια στο νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού στη λίμνη της Καστοριάς (8-6-2012) on PhotoPeach

Τα απίθανα τριτάκια παίζουν Καραγκιόζη!

O Καραγκιόζης και η κυρά Παχυσαρκία on PhotoPeach